Rezultati i ri kërkimor: Mjekët nxirrnin demonë-xhinë në Mesopotaminë e lashtë

Një analizë e kohëve të fundit e pllakave argjile tregoi se një mjek Mesopotamian bëri më shumë se sa të merrej me sëmundjet fizike. Mjekët e asaj kohe; nxirrnin djallin dhe përpiqeshin të shmangnin magji. Strategjitë mjekësore-magjike të shërimit janë ende në përdorim sot! Sipas një studimi të kohëve të fundit, në shekullin e 7-të, mjekët që jetonin në Mesopotami duhej të kombinonin njohuritë e tyre mjekësore dhe të ashtuquajturin “shkencën superiore”, që ne e quajmë ritual magjik.

Science Nordic njoftoi se studimi u krye nga Dr Troels Pank Arboll nga Departamenti i Studimeve Ndërkulturore dhe Rajonale, Universiteti Kopenhang, Danimarkë. Edhe pse është njohur prej vitesh që këto tableta argjile janë shkruar nga një mjek asirian i quajtur Kisir-Ashur, Arboll ka përfunduar analizën e rishikimit të plotë të shkrimeve.

Siç thekson Phys.org, titulli “doktor” i është dhënë Kisir-Ashurit në bazë të edukimit dhe njohurisë së tij profesionale. Kisir-Ashuri ka dokumentuar trajnimet dhe teknikat e tij për shërimin e pacientëve të tij. Në këtë mënyrë, edukimi i tij dhe praktikat mjekësore të asaj kohe sollën një dimension të ri.

Kisir-Ashuri filloi arsimin e tij duke trajtuar kafshët dhe foshnjat. Mjekët nuk ishin të autorizuar për të trajtuar individë të rritur derisa të përfundonin shkollimin e tyre. Sipas Arboll, “Kjo do të thotë se ka një kronologji relativisht të qartë në edukimin e mjekëve dhe vendos një përgjegjësi më të madhe ndaj tyre”.

Asirianët besonin se perënditë, demonët dhe fantazmat ishin në rrënjën e sëmundjeve njerëzore, problemet sociale dhe ekonomike. Prandaj, mjekët si Kisir-Ashuri pritej të gjenin një zgjidhje për të gjitha këto probleme.
Sëmundjet u konsideruan si dënim për mëkatet, sjellje të papërshtatshme ose magji. Kjo do të thoshte që mjekët e lashtë mesopotamikë duhej të kryenin ritualë të ndryshëm në trajtimin e tyre me mjete të ndryshme, duke filluar nga eksorcizmi.

Cilindri asirian që përshkruan një ekzorcizëm.

Në artikullin në Ancient Origins Origjinë e Lashtë, ai shpjegoi se disa praktika të mjekëve të Mesopotamisë shërojnë sëmundje. Caleb Storm thotë se mjekët i zgjidhin problemet e pacientëve me ekzorcizëm. Gjëja e parë që bënin mjekët ishte pyetja e pacientëve nëse kishin mëkatuar kundër fantazmave apo perëndive.

Exorcismi përfshinte ritualet magjike, magjinë, lutjet për zotat si Shamash. Shamashi ishte një perëndi dielli dhe drejtësie, një nga perënditë Mesopotamikë. Çdo natë, para perëndimit të diellit, ai besohej të vizitonte nëntokën për të gjykuar të vdekurit. Ata të nemur nga perënditë e drejtësisë dhe perënditë e shoqëruar me të vdekurit i lypnin i luteshin mjekut për t’i shpëtuar nga fantazmat.

Mbreti me një mace, i cili qëndron në një kuti drejtkëndore të kontrolluar, ndjekë perëndeshën lutëse (me kundërpeshë gjerdan), dhe mbretin e stolisur me një ofertë shtazore. Ata qëndrojnë para zotit te Dellit që ngjitet, Shamash, i cili mban një teh të sharrës dhe mbështet këmbën e tij në një dem me kokë njeriu.

Mjekët si Kisir-Ashuri nuk merreshin vetëm me metodat ekzorcizmit. Arboll: “Mjekët e asaj kohe përdorën jo vetëm ritualet fetare, por edhe trajtimet mjekësore me bazë bimore. Kisir-Ashuri kujdsej edhe për pacientët që vuajnë nga kafshimet e insekteve. Ndoshta ai i ka kryer këto trajtime për të hetuar efektin e helmit në trupin e njeriut dhe për të gjetur efektin e tij.”

Disa mendojnë se Kisir-Ashuri dhe mjekët e tij ishin të ngjashëm me mjekët e lashtë grekë. Për shembull, mjekët e lashtë grekë mendonin se disa sëmundje ishin shkaktuar nga lëngje. Sipas studimit të Arbollit, mjekët asirianë konsideronin se vreri ishte helm. Kjo pikëpamje kujton teorinë e fizikanit të rëndësishëm grek (Hipokrati) se “mosbalancimi i katër lëngjeve në trup mund të jetë shkaktari i sëmundjes. Megjithatë, ekzistojnë dallime të mëdha midis koncepteve të Kisir-Ashurit dhe Hipokratit, bazuar ne kohën dhe vendin e jetesës së tyre. Prandaj, pa marrë parasysh sa tërheqëse kjo ide mund të duket, nuk është e sigurt.

Hipokrati, gdhendje nga Peter Paul Rubens, 1638.

Arboll gjithashtu deklaroi se edukimi dhe praktikat mjekësore të Kisir-Ashurit nuk i përcjellin trendet që ekzistonin gjatë jetës së tij. Është e vështirë të përgjithësohet sepse hulumtimi i tij prek një periudhë shumë të shkurtër të historisë dhe se Kisir-Ashuri mund të ketë punuar në mënyra paksa të ndryshme nga mjekët e tjerë, por Kisir-Ashuri përsëriti dhe regjistroi trajtimet e mëparshme dhe mblodhi një listë informacioni për një qëllim të caktuar.

Versioni origjinal i artikullit mund të gjendet në websitin Ancient-Origins.

Tags: , , ,