03:52 am - Sunday 23 January 2022
-5°C
Tiranë

Këto janë 10 mrekullitë antike që ende mbeten mister

Fotogaleri10 FotoParadoks | 23:06 - 30.07.2017

Gjatë gjithë historisë, qytetërimet kanë lindur dhe kanë humbur në kohë të ndryshe. Në kohët moderne, përmes akumulimit të njohurive tona, antropologët dhe arkeologët janë përpjekur të bashkojnë një afat kohor të rritjes dhe rënies së qytetërimeve.

Megjithatë, përmes zbulimeve të reja dhe punës së madhe të shumë studiuesve, qytetërimet më të panjohura më parë janë duke u parë në një optikë të re. Të gjitha këto janë të lashta dhe ato janë një shenjë e probabilitetit të madh që ne nuk dimë aq sa mendojmë për historinë tonë, ashtu siç kemi besuar deri tani.

10 Obeliskun i papërfunduar në Egjipt

Një nga gurët më të famshëm të lënë pas është Obeliksi ‘i Papërfunduar’, më i gjatë se çdo obelisk i njohur ndonjëherë në histori. Obelisku i papërfunduar është obelisku më i madhe i njohur në lashtësi dhe ndodhet në rajonin verior të guroreve të Egjiptit të lashtë në Aswan (Asuani).

Është 42 metra i gjatë dhe është braktisur kur disa çarje u shfaqën në shkëmb, gjatë ndërtimit të tij. Të tjerë besojnë se faraonia femër e njohur si Hatshepsut sanksionoi ndërtimin e tij. Nëse do të mbaronte, do të kishte ishterreth 42 metra dhe do të peshonte rreth 1200 ton.

Përveç obeliskiut të papërfunduar, në vitin 2005 u zbulua një bazë obelisku i papërfunduar në guroret e Aswanit. Të gjitha këto gurore në Aswan dhe objektet e papërfunduara janë një muze i hapur dhe mbrohen zyrtarisht nga qeveria egjiptiane si një vend arkeologjik.

9 Dwarka. Qyteti mitik në Indi

Dwarka është një nga qytetet më të lashta të Indisë. Qyteti, pesë milje i gjatë dhe dy milje i gjerë, ndodhet 120 metra nën ujë në Gjirin e Cambay në bregun perëndimor të Indisë.

Zbulimi ishte veçanërisht i mahnitshëm për shkencëtarët, pasi zona i paraprin të gjitha gjetjet e tjera në zonë prej të paktën 5.000 vjetësh, duke sugjeruar një histori shumë më të gjatë të qytetërimit sesa ishte menduar më parë (datimi me karbon vlerëson se vendi është pothuajse 10.000 vjeçar).

Shkencëtarët detarë përdorën imazhe sonare dhe profilizimin e fondeve për të gjetur rrënojat e humbura dhe besohet se zona ishte zhytur kur masive akulli u shkrinë në epokën e fundit të akullnajave. Çfarë është e habitshme është se shumë mbetje arkitekturore janë ende të paprekura. Ky zbulim i pabesueshëm është quajtur Dwarka (Qyteti i Artë) në nder të zotit Hindu, Krishna.

8 Dolmen de Menga në Spanjë

Dolmen de Menga (spanjisht: Dolmen de Menga) është një varr tumë megalitik në formë të gjatë quhet Barrow e Dolmen. Ky varr daton rreth 3 mijë vjet p.e.s. Është afër Antequera, Malaga, Spanjë. Është i famshëm si një nga strukturat më të mëdha në Evropë, pse jo edhe në botë.

Gurët më të mëdhenj janë vlerësuar në 180 ton. E ndërtuar mbi një grumbull gurësh natyrore, dhoma kryesore është e përbërë nga pesë gurëve të mbështetura nga tri shtylla katrorë, disa pllaka të gurëta përbëjnë dyshemenë.Në muret e saj gjenden skena antropomorfe. Kur tuma u hap dhe u shqyrtua në shekullin e 19-të, arkeologët gjetën Brenda saj skeletet e disa qindra njerëzve.

7 Ggantija në Maltë

Më e vjetër se Stonehenge dhe Piramidat, Ggantija Temples në Xaghra, Gozo, janë një nga vendet më të rëndësishme arkeologjike në Maltë. Këto dy tempuj janë të dukshëm për strukturat e tyre gjigante neolitike, të cilat u ndërtuan gjatë epokës neolitike (rreth 3600-2500 pes). Rrënojat ishin vërejtur që nga viti 1772 dhe mbetjet u pastruan (nuk u gërmuara) në vitin 1827 në drejtimin e kolonelit Otto Bayer.

Kompleksi megalitik Ggantija përbëhet nga dy tempuj të rrethuar nga një mur masiv i përbashkët, i cili është ndërtuar duke përdorur teknikën me arkitra dhe teknik të shtrirjes, me disa prej megalitëve që tejkalojnë pesë metra në gjatësi dhe peshojnë mbi pesëdhjetë ton. Vetëm mos harroni se e gjithë kjo u ndërtua në një kohë kur nuk kishte mjete metalike dhe rrota nuk egzistonte.

Konsiderohet se Ggantija mund të ketë përfaqësuar vendndodhjen e një tempulli mbi fertilitetin, pasi u zbuluan figura dhe statuja të lidhura me fertilitetin. Për shkak të dimensioneve gjigante të megalitëve, në shekujt e kaluar disa banorë vendas besonin se tempuj ishin vepër e gjigantëve.

Sipas një legjende të lashtë, muret e tempullit u ndërtuan brenda një dite dhe një natë nga një gjigand femër me emrin Sunsuna, i cili e bëri atë ndërsa ushqente një fëmijë. Ggantija është maltez për “grotën e gjigantëve”. Megjithatë, llogaritjet moderne do të sugjeronin se vetëm tempulli jugor do të kishte marrë rreth 15,000 njerëz për ta ndërtuar.

Në vitet e para të shekullit të 20-të u kryen punë të shumta arkeologjike dhe restauruese për të siguruar ruajtjen e tyre. Për shkak të formave unike dhe bukurisë së tyre, komplekset kryesore të tempullit janë si vende të Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, të quajtur kolektivisht si “Tempulli Megalithik i Maltës”.

6 Monumenti i Yonagunit në Japoni

Monumenti Yonaguni është një formacion i shkrirë i zhytur në brigjet e Yonagunit, në jug të ishujve Ryukyu, në Japoni. Në 1986, një zhytës (Kihachiro Aratake) pranë ishullit Yonaguni Jima, hasi nëpër disa struktura të çuditshme rreth 25 metra nën nivelin e detit. Aksioni u habit nga formacionet drejtkëndore masive me kënde të përsosura 90 shkallë, mure të drejtë, shkallë, kolona dhe gjithashtu duket të jetë edhe një fytyrë njerëzore e gdhendur në shkëmb. Monumenti është bërë nga një gur ranor dhe rrjedh nga formacion i njëjtë i një shkëmbi, një drejtkëndësh gjigand 150m deri në 40m dhe duke arritur në lartësinë 27m.

Monumenti i madh i gurit përbëhet nga një platformë e sheshtë e mbuluar me stoli të përpunuara, shkall të përkryera të sheshta dhe tarraca me forma të pazakonta. Shumë objekte të tjera interesante, duke përfshirë skulptura prej guri që i ngjajnë skeleteve të kafshëve, janë zbuluar si në tokë dhe në det përreth strukturave.

Masaaki Kimura, një gjeolog i detit nga Universiteti Ryukyus i Japonisë, ka studiuar dhe hartuar këtë faqe për më shumë se 15 vjet dhe beson se vendi është mbi pesë mijë vjet i vjetër por ishte zhytur gjatë një tërmeti dy mijë vjet më parë. Të tjerë kanë vlerësuar se struktura është shumë më e vjetër.

Megjithatë, ky ndërtim nuk është vetëm. Krahas monumentit, dhjetë struktura të tjera janë gjetur në Yonaguni, duke përfshirë një kështjellë, pesë struktura të ngjashme me tempullin dhe atë që duket të jetë një stadium i madh. Ajo që është më interesante është se të gjitha këto struktura janë të lidhura me rrugë dhe linja ujore.

Monumenti Yonaguni është i rrethuar me mister. Ajo është fshirë nga periudha e historisë njerëzore të zakonshme dhe me këtë proces rrezikohet të fshijhet një periudhë e rëndësishme në historinë e lashtë të Azisë.

5 Koka e Olmecit në Meksikë

Kokat kolosale Olmec janë të paktën shtatëmbëdhjetë copë të skalitura nga gurët e mëdhenj të bazaltit. Kokat datojnë të paktën para viteve 900 p.e.s dhe janë një tipar dallues i qytetërimit Olmec të Mesoamerikës së lashtë.

Olmect ishin një qytetërim i rëndësishëm i hershëm mesoamerikan i cili kishte shumë ndikim në kulturat e mëvonshme si Aztecs dhe Maya. Kultura Olmec lulëzoi përgjatë bregut të Gjirit të Meksikës nga rreth 1200 në 400 p.e.s. Ata ishin artistë dhe skulptorë jashtëzakonisht të talentuar: ata prodhuan shumë statuja, celte, maska, figurina, stela, trungje dhe më shumë.

Më të njohura janë kokat e tyre kolosale, 17 prej të cilave janë gjetur në tre vendet më të rëndësishme të Olmecs në Meksikë (La Venta, San Lorenzo dhe Tres Zapotez). Pothuajse të gjitha këto koka kolosale mbajnë të njëjtat karakteristika, hundë të rrafshuar, buzë të gjata, dhe mbulimi i kokës. Është sugjeruar prej kohësh se kokat e gurit përfaqësojnë luftëtarë apo udhëheqës kryesorë, ose ndoshta një dinasti në pushtet. Kokat ishin gdhendur nga gurë të mëdhenj të bazaltit, disa të nxierra në malet Tuxtlas; Disa nga basalt i Cerro Cintepec; Të tjerët nga basalti që gjendet në San Martin Volcano.

Ka pasur shumë polemika rreth këtyre kokave nga shumë grupe afrikane duke pretenduar se këto koka tregojnë karakteristika në dukje afrikane, ato janë dëshmi se ka pasur qytetërime të mëdha në Afrikë të cilët lundronin nëpër botë shumë përpara evropianëve.

4 Gobekli Tepe në Turqi

Gobekli Tepe u identifikua për herë të parë në vitin 1963 nga një grup hulumtues turk-amerikan. Ata vunë re disa grumbuj të përbërë nga fragmente të strallit, një shenjë e aktivitetit njerëzor në Epokën e Gurit.

Kategorizuar arkeologjikisht si vend i Periudhës Neolitike Para-Qeramike (rreth 9600-7300 p.e.s), Göbekli Tepe është një seri strukturave kryesisht rrethore dhe ovale të vendosur në majë të një kodre; Gurë masivë të gdhendur, të lartuar dhe gdhendur nga njerëz parahistorikë të cilët ende nuk kishin zhvilluar mjete metalike apo edhe qeramikë.

Göbekli Tepe është vendosur në një rrafshnaltë të sheshtë dhe të zhveshur, me ndërtesa që fryjnë në të gjitha drejtimet (megalitët paraprinë Stonehenge nga rreth 6,000 vjet).

Site u vu në dukje së pari në një sondazh të kryer nga Universiteti i Stambollit dhe Universiteti i Çikagos në vitin 1963. Më pas, u bë e qartë se Gobekli Tepe përbëhet nga jo vetëm një, por shumë prej tempujve të tillë të gurit. Gërmimet filluan në 1995 nga Prof Klaus Schmidt me ndihmën e Institutit Arkeologjik Gjerman. Schmidt është i bindur se është vendi i tempullit më të vjetër në botë.

Göbekli Tepe konsiderohet si një zbulim arkeologjik i rëndësisë më të madhe pasi mund të ndryshojë thellësisht të kuptuarit e një faze vendimtare në zhvillimin e shoqërisë njerëzore. Planet e ardhshme përfshijnë ndërtimin e një muzeu dhe konvertimin e mjediseve në një park arkeologjik me shpresën se kjo do të ndihmojë në ruajtjen e vendit në gjendjen në të cilën është zbuluar.

“Një tempull 12,000 vjeçar që po gërmohet në Turqi është duke rishkruar rrjedhën historinë dhe duket se i përket një qytetërimi më të madh dhe të panjohur deri tani që po zbulohet ngadalë” Philip Coppens.

3 Carnac Stones në Francë

Gurët e Carnac janë një koleksion jashtëzakonisht i dendur i vendeve megalitike rreth fshatit francez të Carnac, në Brittany, që përbëhet nga shtrirje, gurësh megalitik të vendosur në këmbë. Megalitët Carnac janë ndërtuar në linja të gjata , pak më shumë se një kilometër të gjatë dhe përmbajnë qindra megalite në rresht.

Me mbi 100 monumente, Carnac është vendi i përqendrimit më të madh të monumenteve megalitike në botë. Hulumtuesit besojnë se ngritja e megaliteve Carnac filloi diku në periudhën neolitike rreth 4000 para Krishtit dhe ndoshta vazhdoi të ndërtohej për 2000 vitet e ardhshme. Ekzistojnë tri grupe kryesore të rreshtave të gurit: Menec, Kermario dhe Kerlescan – të cilat mund të kenë formuar dikur një grup të vetëm, por janë ndarë pasi gurët u hoqën për qëllime të tjera.

Menec – njëmbëdhjetë rreshta konvergjente të megalitëve që shtrihen për 1,165 metra, me 100 metra të gjerë.

Kermario – përbëhet nga 1029 gurë në dhjetë kolona, ​​rreth 1300 metra në gjatësi.

Kerlescan – një grup më i vogël prej 555 gurësh, më tej në lindje të dy vendeve të tjera. Ajo përbëhet nga 13 linja me një gjatësi totale prej rreth 800 metrash, duke filluar në lartësi prej 80 cm deri në 4 metra.

Shumë besojnë se kanë një funksion astronomik si një shënues ose largpamësi. Të tjerë mendojnë se është një varrezë e madhe sepse këtu gjenden varret e kalimit (një mit është se ata ishin ushtarë romakë që u kthyen në gur nga magjistari Merlin). Por, si me vendet e tjera megalite, jo të gjithë mund të bien dakord për funksionin origjinal të gurëve gjigantë, duke lënë Carnac vendin e një mister tjetër që kurrë nuk mund të zgjidhet.

Carnac është një nga tre vendet në Tokë që thuhet se shihet qartë nga hapësira e jashtme. Dy vendet e tjera thuhet të jenë muri i Madh i Kinës dhe lin Sferat e gurit gjigant të Kosta Rikës jat Nazca në Peru.

2 Sferat gjigante prej guri në Kosta Rika

Topat e gurit janë një nga misteret më të çuditshme në arkeologjinë te zbuluar në deltën e Diisit të Kosta Rikës. Që nga viti 1930, qindra topa guri janë dokumentuar, duke filluar nga madhësia prej disa centimetra deri në më shumë se 2 metra (6,6 ft) në diametër.

Arkeologu dhe antropologu Samuel Lothrop regjistroi një total prej rreth 186 topa për botimin e tij të vitit 1963. Sot, rreth 300 topa dihet që ekzistojnë dhe është vlerësuar se ato më të mëdhat peshojnë mbi 16 tonë (15,000 kg). Pothuajse të gjitha topat janë bërë nga granodioriti, një gur i fortë, i zjarrtë që gjendet jashtë në ultësirën e fushës së afërt Talamanca.

Këto shkëmbinj mendohet se janë ndërtuar në mes të 1000 dhe 500 p.e.s. Nga një popullatë që është zhdukur që atëherë, edhe pse takimi aktual është i vështirë. Mitet e shumta rrethojnë gurët, të tilla si ata që erdhën nga Atlantida, ose se ato u bënë si të tillë nga natyra. Disa legjenda lokale deklarojnë se banorët vendas kishin qasje në një teknikë të aftë për të zbutur shkëmbin. Edhe pse shkëmbinjtë janë prekur, thyer dhe të veshur gjatë mijëra viteve, disa besojnë se këto gurë fillimisht ishin projektuar si sfera perfekte.

Për çfarë përdoreshin? Askush nuk e di me siguri.

Topat prej guri të Kosta Rikës kanë qenë objekt i spekulimeve Pseudo-shkencore që nga publikimi i “Karrocat e Godëve” të Erich von Däniken në vitin 1971. Sferat e lashta prej guri u bënë me famë botërore nga sekuenca e hapjes së “Raiders of the Lost Ark, “Kur një tallje e një prej relikeve misterioze gati shkatërroi Indiana Jones.

1 Moai në ishullin e Pashkëve

Ishulli i Pashkëve është një ishull polinezian në Oqeanin Paqësor në pjesën juglindor, në pikën më juglindore të trekëndëshit polinezian. Kërkesa më dramatike e ishullit të Pashkëve për famë është një grup prej pothuajse 900 figurave gjigante të gurit, që datojnë shumë shekuj; Figura monolitike njerëzore, të quajtur Moai, të gdhendura nga njerëzit e Rapa Nui midis viteve 1250 dhe 1500 të e.s.

Statujat zbulojnë krijuesit e tyre për të qenë mjeshtër dhe inxhinierë, dhe janë të dallueshme në mesin e skulpturave të tjera të gurit që gjenden në kulturat polineziane.

Ka 887 statujë të njohura të Moai-t, lartësia më e lartë është 21 metra (72 metra) e lartë, me peshë mbi 160 ton (176 ton) dhe lartësia mesatare është 4 metra. Statujat Moai kanë koka dhe trupa të mëdhenj me hundë të mprehtë dhe mjekër, dhe pothuajse të gjithë janë gdhendur nga guri vullkanik i quajtur ‘ clutch ‘.

Mendohej për një kohë të gjatë që statujat e Ishullit të Pashkëve ishin thjesht koka. Por një gërmim gati 100 vjet më parë tregoi se janë varrosur dhe nën sipërfaqe ishin trupat e statujave. Imazhet nga gërmimi i statujave kanë zbuluar se “trupat” janë shënuar me “tatuazhe” të hollësishme.

Statuja e Ishullit të Pashkëve ka mbetur një nga sekretet më të mirë të mbajtura në botë. Statujat Moai janë pjesë e Parkut Kombëtar të Rapa Nui, i cili u bë një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në 1995.

Ka pasur shumë spekulime për qëllimin e saktë të statujave, rolin që luajtën në qytetërimin e lashtë të Ishullit të Pashkëve dhe mënyrën se si mund të ishin ndërtuar dhe transportuar.

Fotogaleri


Etiketa: