Çmimet e prodhuesve industrialë në Evropë po rriten

Sipas të dhënave të prezantuara nga Eurostat, në dhjetor të 2017-së krahasuar me nëntorin e 2017-së, çmimet e prodhuesve industrialë u rritën me 0.2 për qind në Eurozonë dhe 0.1 për qind në vendet anëtare të Bashkimit Evropian (BE), ndërsa në nëntor të 2017-së, çmimet u rritën me 0.6 për qind në Eurozonë dhe 0.7 për qind në BE, shkruan Telegrafi.

Në dhjetor të 2017-së krahasuar me të njëjtin muajt të vitit paraprak, në Eurozonë çmimet e prodhimit industrial u rriten me 2.2 për qind dhe në BE me 2.4 për qind.

Rritja prej 0.2 për qind e çmimeve të prodhuesve industrialë në industrinë e përgjithshme në Eurozonë në dhjetor të 2017-së, krahasuar me nëntorin e 2017-së, do të rritet me 0.2 për qind për mallrat e ndërmjetëm dhe 0.1 për qind në sektorin e energjisë, për mallrat kapitale dhe për konsumin e mallrave, ndërkohë që çmimet mbetën të qëndrueshme për mallrat jo të qëndrueshme të konsumit. Çmimet totale në industri duke përjashtuar energjinë u rritën me 0.1 për qind.

Në vendet e BE-së, rritja prej 0.1 për qind është për shkak të rritjes prej 0.2 për qind si për mallrat e ndërmjetme ashtu edhe për mallrat e konsumit dhe për 0.1 për qind në sektorin e energjisë, ndërkohë që çmimet mbetën të qëndrueshme si për mallrat kapitale ashtu edhe për mallrat e konsumit. Çmimet totale në industri duke përjashtuar energjinë u rritën me 0.1 për qind.

Rritjet më të larta në çmimet e prodhuesve industrialë janë vërejtur në Suedi me 1.2 për qind, Irlanda me 0.7 për qind, Sllovakia me 0.6 për qind dhe Finlanda me 0.5 për qind dhe ulja më e madhe u vërejt në Danimarkë me 1 për qind, Lituania me 0.6 për qind si dhe Estonia e Rumania me 0.3 për qind.

Tags: ,