Arka e Noes dëshmohet të jetë e vërtetë

Prodhuesi i filmit dokumentar Cem Sertesen argumentoi se rrënojat e arkës së Noes ishin në rrethin Doğubayazıt të Ağri dhe tha “Në fund të studimit, i cili zgjati disa javë, u provua se kuverta e arkës u pa në imazhet nëntokësore të radarit.”.

Sertesen dhe Zëvendës Drejtori i Kulturës dhe Turizmit te Ağrıs Erkan Kösedağ moren pjesë në konferencën me titull “Arkës e Noes” mbajtur në sallën e Konferencës së Guvernatorit Kutlu Aktaş në distriktin Doğubayıtıt si pjesë e aktiviteteve të 42-të të Turizmit. Gjatë konferencës, Cem Sertesen dhe Kösedağ u dhanë informata studentëve rreth gjurmës së Arkës së Noes, e cila gjendet në fshatin Telçeker në Doğubazıt.
Sertesen, duke argumentuar se renojat e Arkës se Noes gjenden ne Dogubayazit, në një deklaratë per korrespondentin e AA pas konferencës, tha: Arka e Noes, legjenda më e madhe në historinë e njerëzimit, ngjall interesim jo vetëm tek ne, por edhe nga e gjithë bota. Evropianët, aziatikët, amerikanët, të gjithë e pranojne se Arka e Noes gjendet në lindje dhe Turqisë e edhe qyteti pra ja eshte Dogubayazit i Agres “.

Cem Sertesen tha se e vuri ne vizion kete film dokumentar për Arkën e Noes si rezultat i 23 viteve të hulumtimit të tij.

Sertesen tha se kur pa rrenojat në vitin 1995, ai vendosi të bënte një dokumentar për të tërhequr vëmendjen e botës dhe vazhdoi si ne vijim:
“Ilhan Durupinar zbuloi Arkën e Noes, Ara Güler mori fotografitë e tij të para dhe në 1985 Asoc. Dr. Salih Bayraktutan kreu hulumtimin e parë shkencor. Në fund të studimit, i cili zgjati disa javë, u provua se arka u pa në imazhet radarike nëntokësore. Raporti i përgatitur për këtë temë i është dhënë kryeministrit të kësaj periudhe. Në fjalinë e fundit të raportit, në anglisht thuhet: Po, kjo është një gjurmë e formimit të një anijeje. Ne pamë se sa më shpejt që të jetë e mundur duhet të fillojë studimi i trungut dhe studimet arkeologjike në rajon.”

Kösedağ gjithashtu deklaroi se qëllimi kryesor i konferencës ishte të shpjegonte gjurmët e Arkës së Noes dhe tha: Ne kemi bukuritë natyrore të rëndësishme dhe vlera historike. Duke kombinuar të gjitha këto vlera, ne duam të krijojmë një perceptim turistik që do të çojë në promovimin e vendit tonë.