09:09 am - Friday 28 January 2022
-3°C
Tiranë

A u zemërua Rusia nga ushtrimet e përbashkëta amerikano-serbe?

Paradoks | 12:18 - 18.11.2017

Në një raport mbi ushtrimet e përbashkëta të parashutistëve amerikanë dhe serbë në aeroport pranë Beogradit, kanë nxitur reagimin e Moskës, njofton agjencia britanike Reuters.

Agjencitë thonë se Rusia është e shqetësuar për zgjerimin e mundshëm të NATO-s në Ballkan.

“Ushtrimet e paratrupave amerikane dhe serbe që po mbahen në Serbi, ka nxitur reagimin e Rusisë, e cila është duke u përpjekur për të rritur ndikimin e saj në Ballkan”, shkruan AP, transmeton Indeksonline.

Sipas kësaj agjencie, aktivitetet ushtarake të lidhura me SHBA-të dhe NATO-s në Ballkan rregullisht kanë provokuar zemërimin e Rusisë, e cila kundërshton zgjerimin e aleancave ushtarake të Perëndimit në vendet ish-komuniste të Evropës Lindore.

“Ushtrimi i quajtur ‘Dimri 2017’ mund të jetë për të tërhequr vëmendjen e Moskës, i cila dëshiron që Serbia, Sllovenia dhe aleatët ortodoks të jenë nën komandimin e saj dhe është e shqetësuar për përhapjen e mundshme të NATO-s në Ballkan”, shkruan Reuters.

Agjencia britanike kujton se ka qenë një kohë jo shumë e largët në vitin 1999 kur NATO bombardoi RFJ-në e atëhershme për shkak të politikës së saj ndaj Kosovës.

“Edhe pse partner i BE-së më i madh tregtar dhe investitori në Serbi, Rusia kontrollon furnizimin e saj të naftës dhe gazit, po kërkon të forcojë lidhjet ushtarake me Beogradin duke i dhuruar gjashtë MiG-29″.

Agjencia britanike kujton se Serbia është një nga disa vende të Ballkanit që nuk janë anëtare të NATO-s duke deklaruar se Aleanca nuk është shumë e popullarizuar në Serbi për shkak të bombardimeve në vitin 1999.


Etiketa: